Buurtactie Sedum op je dak

sedum

Veertien bewoners van Brugakker 60 en Brugakker 63 hebben in een gezamenlijke actie 210 m2 sedum op hun daken gelegd.

Zij waren enthousiast gemaakt door een buurtgenoot die sedum op een nieuwe schuur had gelegd. Naar aanleiding daarvan had hij zich, in het voorjaar van 2020, opgegeven voor de Online informatiebijeenkomst 'Sedumdakactie in mijn buurt', een seminar van Samen Duurzaam Zeist in samenwerking met sempergreen. Via een flyer waren er al snel een aantal deelnemers gevonden. De actie werd nog eens extra aantrekkelijk door een subsidie van het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden.

Uit de Flyer: Hoe mooi zou het zijn als we met elkaar onze hele straat verduurzamen en een mooie, "groene", uitstraling kunnen geven. Het goede nieuws is dat we een subsidie toegekend hebben gekregen van het hoogheemraadschap. Dat gaat om € 4.000,- om groene daken in onze eigen buurt te realiseren.

Meer weten?

Kijk dan eens op Sedumdaken zijn Groene daken van Samen Duurzaam Zeist op de website van 'Om Zeist'. Hier vindt u ook informatie over de kosten en de manier om aan deze actie deel te nemen.

Wat is sedum?

Sedum is een verzamelnaam voor winterharde grond bedekkende vetplantjes die uitbundig kunnen bloeien en weinig water nodig hebben.

Zo'n sedumdak:

Het resultaat

Begin oktober is eerst, waar nodig, het grind verwijderd. Daarna is in het laatste weekend van oktober het sedum geleverd en gelegd. Alle werkzaamheden zijn geheel in eigen beheer gezamenlijk uitgevoerd door de deelnemers. Bij een deelnemer was het, door de omvang en de ligging van het dak op de tweede en derde verdieping, ondoenlijk om dat samen te doen. Daar is het werk gedaan door Hoveniersbedrijf Paul Nap en zijn mannen. Voor een indruk van het hele project kunt u hier terecht.