Egels in Zeist-West

  Even voorstellen …...... De Egel (Erinaceus europaeus)

Foto Egel in Zeist-West


Egel (Erinaceus europaeus)

Beschermd, 18 – 30 cm plus de staart 2-3 cm. De bruinzwarte of geelbruine stekels met witte punten zijn veranderde haren. Kop,  buikzijde en poten zijn bedekt met zachte haren. Op de snuit een donkere V-vormige tekening.

 
Woongebied en verspreiding

De egel komt in het grootste deel van Europa voor; niet in het hoge noorden en niet op zeer vochtige plaatsen. Ze komen voor op terreinen met goede schuilgelegenheid. Veel in parken, tuinen, plaatsen met beschutting van kreupelhout en bossen met voldoende ondergroei.

 

Voedsel en normale leefwijze

De spitse snuit eindigt in een soort slurfje, typisch voor de in aarde wroetende dieren. Het hoofdvoedsel bestaat uit slakken, wormen, allerlei insecten, muizen, mollen en eieren. Verder ook vruchten, zaden en paddenstoelen. De egel is vooral actief in de ochtend- en avondschemering. Hij maakt allerlei snuffelende en smakkende geluiden bij het voedsel zoeken. Bij het lopen zet de egel de achterpoten steeds in het spoor van de voorpoten, waardoor een soort dubbelprent ontstaat. Voor de winterslaap bouwt de egel een vetreserve onder de huid op. Afhankelijk van het weer wordt tussen oktober en maart/april een winterslaap gehouden, die soms wel eens onderbroken wordt.


Zomer- en winternesten

Tijdens het warme jaargetijde heeft de egel meerdere nesten waarin afwisselend geslapen wordt. Ze kunnen heel verschillend gebouwd: holtes, in een kuiltje onder struiken en heggen. Soms bekleden ze die met blad, gras, papier of plasic. Het winternest is een stevig bouwwerk op een beschutte plek bijvoorbeeld onder een dichte struik of heg en wordt gemaakt van blad en ander geschikt materiaal.

Opening egelnest verscholen
(Dit nest zit verscholen onder de overhangende takken)   


Jonge egels
De egelmoeder bouwt een groot nest, dat ze vanbinnen zorgvuldig bekleedt. Per jaar worden 1 of 2 maal tussen 3 en 7 jongen geboren na een draagtijd van een vijftal weken. De jongen zijn ongeveer 6 cm lang, blind en hebben ongeveer 100 zachte stekels bij de geboorte. Ze drinken tot ongeveer  6 weken bij de moeder. Hiernaast een nest en een foto met jongen van enkele dagen oud.


afbeelding jonge egels
(jonge egels met zachte stekels)Vijanden

Een volwassen egel heeft tussen de 6000 en 8000 stekels. Door sterke huidspieren kunnen deze stekels bij het oprollen naar alle kanten worden uitgezet. Kop en poten worden ingetrokken en zo wordt ook de zachte buik goed beschermd tegen allerlei vijanden. Ook het oppakken van een opgerolde egel gaat niet zonder handschoenen. Zeer vaak zijn egels slachtoffer van het verkeer. Daar kan zelfs een opgerolde egel zich niet tegen beschermen. 


voetsporen van een egel

pootafdrukken van de egel

Terug naar de algemene Egelpagina

 


 Reageer per email
 

Terug naar naar de homepage

Werkgroep Natuurlijk Zeist-West
p/a Couwenhoven 4612
3703 EM  Zeist.

telefoon 030-6958618
email: info@natuurlijkzeist-west.nl