Onze missie

Zeist is bijzonder gelegen op de rand van de Utrechtse Heuvelrug en het fraaie stroomgebied van de Kromme Rijn.  Utrechtse Heuvelrug en het Kromme Rijngebied zijn officiele beschermde Nationale Landschappen. Op de overgang ligt de "Stichtse Lustwarande, een keten van landgoedparken van Utrecht tot Rhenen.

In 1997 is door wijkbewoners de Werkgroep Natuurlijk Zeist-West opgericht. Wij willen wat er over is van natuur en landschap van het Kromme Rijngebied, de Stichtse Lustwarande en het overgangsgebied met de Utrechtse Heuvelrug beschermen en bewaren.  De Werkgroep zet zich dus in voor het behoud van natuur- landschaps- en cultuurhistorische waarden. De werkgroep is actief binnen en buiten het stedelijk gebied van Zeist, en in het buitengebied van Bunnik, De Bilt en Driebergen. 


Historie en natuurwaarde Kouwenhovenselaan in Zeist-West

De Kouwenhovenselaan loopt van de voormalige Koppeldijk naar het landgoed Niënhof aan de Kromme Rijn in Bunnik. De laan begint tegenover de moskee in het winkelcentrum De Clomp in Zeist-West. In dit gedeelte van de laan loopt u nog onder de momumentale eiken. Een kathedrale ervaring! In de de rest van de laan zijn in fasen nieuwe eiken geplant. In de toekomst zullen deze ook weer zo monumentaal zijn. Lees hier mee over de geschiedenis of over de natuur en ecologie.

Informatie over het egelproject

Samen met het Centrum voor Natuur- en Milieu Educatie NMC gaan wij egels tellen. Lees verder...
Heeft u een zieke egel gevonden? Informatie over de egelopvang in Woudenberg vindt u hier.


Informatie voor de deelnemers aan de excursie naar Schoonoord.
Informatie vindt u hier.

Werkgroep Natuurlijk Zeist-West in 2008 10 jaar jong

De werkgroep bestaat 10 jaar. Lees hier meer over het jublileum- en speciale excursieprogramma. 1e excursie is WOENSDAG 9 JULI!
Lees het verslag van de lezing over het ree door Roland Peltzer.

Geen Bouwvisie in Zeist zonder groenvisie
De gemeente Zeist heeft een Bouwvisie in de inspraak gebracht die geen grenzen stelt aan de bouwmogelijkheden en geen regels heeft voor een afweging tussen groen en bouwen. Lees  hier meer.


Restauratie landgoed Schoonoord

Door de verhuizing van het hoofdkantoor van Wereld Natuurfonds naar het landgoed Schoonoord, onderdeel van de Stichtse Lustwarande, krijgt ook herstel en restauratie van het park een impuls. De provincie Utrecht geeft subsidie. Lees meer... 


Natuur in de wijk Griffensteijn 
Bij het wijkfeest 8 september 2007 verzorgde de Werkgroep Natuurlijk Zeist-West een kleine excursie. U vindt de uitgedeelde informatie hier.


Zestien grote bomen bij Huize Cattenbroeck willens en wetens aangetast bij renovatie
Bij de renovatiewerkzaamheden aan het appartementencomplex Cattenbroeck aan de Godfried van Seystlaan in Zeist is zo gewerkt dat zestien grote bomen zijn aangetast. Onze Werkgroep heeft diverse malen gewaarschuwd, de gemeente schakelde een erkend boomdeskundige in het hielp niets: DriestenBouw werkte zo dat het wortelstelsel van vele bomen in de eens fraaie tuin is is aangetast waardoor de bomen nu of korte termijn een gevaar gaan vormen en sterven. Lees meer...



Informatie over Padden
In Zeist zijn diverse paddenwerkgroepen actief: verslag 2006 van de Paddenwerkgroep Kerkebosch.

Excursieprogramma / excursies Wildviaduct A28

Hier vindt u ons excursieprogramma voor de 2e helft van het jaar 2008

 




Nieuwe folder: ‘ Natuur verbinden en behouden’,
de ecologische verbindingen tussen De Bilt, Zeist, Bunnik, Odijk en Driebergen

voorkant folder Natuur verbinden en behouden



Door dit gebied, ook wel aangeduid als Groenraven-Oost, loopt de belangrijke verbindingszone tussen het Vechtplassengebied/Noorderpark en het Langbroekerwetering/Kromme Rijngebied. Het gebied is voornamelijk agrarisch gebied met daarin een keten van fraaie landgoederen die deel uitmaken van de Stichtse Lustwarande. Het Wildviaduct in de A28 is voor dieren de enige onderdoorgang in de A28. De folder geeft informatie over het ontstaan van het landschap en over het belang van het gebied voor de Ecologische Hoofdstructuur. De folder bevat een duidelijke kaart van de landgoederen en trekroutes. Tevens worden de kansen en bedreigingen voor de natuur inzichtelijk in beeld gebracht en toegelicht.


achterkant met kaar folde Natuur verbinden en behouden

De folder is gemaakt door de Werkgroep Faunapassages Zeist Zuid/West,
een samenwerkingsverband van diverse organisaties.
De coördinatie van deze werkgroep wordt verzorgd door de Werkgroep Natuurlijk Zeist-West.

U kunt de kleurenfolder bestellen bij het secretariaat, tel. 030-6958618, per mail of een gedigitaliseerde versie hier downloaden.


Waar staat de werkgroep Natuurlijk Zeist-West voor:


Inspraakreacties, bezwaar- en beroepschriften
tijdelijk beperkt bereikbaar
De Werkgroep  reageert op op landschaps- bouw-, bestemmings, en verkeersplannen en dergelijke. Te lezen zijn onder andere reacties op bouwplannen op het terrein van Zinzendorfmavo, het bebouwen van het wijkpark De Clomp in Zeist-West, Streekplan, landinrichtingsplan Groenraven-Oost, bezwaren tegen de meer dan verdubbeling in oppervlak van het PGGM-kantoor in Zeist enz.


Achtergrondinformatie fietspad Uithof - Zeist
Het plan voor het fietspad wordt wegens bezwaren vanwege de ecologische verbindingen en aantasting van het fraaie, cultuurhistorische landschap langs de oude, rond het jaar 1100 gegraven Bisschopswetering, vooralsnog gelukkig niet uitgevoerd. De gemeenteraden van De Bilt en Zeist en de leden van Provinciale Staten onderkenden het belang van natuur, landschap en cultuurhistorie in dit gebied.

Uniek Kromme Rijngebied
Op de sites van het  Utrechts Landschap en het IVN Heuvelrug en Kromme Rijn vindt u veel informatie over Heuvelrug en Kromme Rijn. Aanraders! Meer links vindt u hier.

Plannen

Wordt lid of donateur
 
 


 Reageer per email
 

Werkgroep Natuurlijk Zeist-West
p/a Couwenhoven 4612
3703 EM  Zeist.

telefoon 030-6958618
email: info@natuurlijkzeist-west.nl